Geplaatst op 2 januari 2021

Categorie:

Smart Casual dresscode: Gids met de perfecte items

Wat is smart casual?

Wat is smart casual? Waarom heeft iedereen het over smart casual? Is smart casual niet gewoon een spijkerbroek onder een jasje? De smart casual dresscode voor heren is er een die zich omringt met vragen en ergens is dat heel goed te begrijpen. Waar het vroeger heel simpel was voor een man als hij ’s ochtends fris gedoucht naar de kledingkast stapte: donkerblauw pak aan, wit hemd en de partner een das laten uitkiezen, zijn er nu veel meer opties beschikbaar. 

Laten we beginnen bij het begin en enkele opties elimineren. Smart casual is geen vrijbrief om je casual outfits ook doordeweeks te dragen, maar ook niet de restrictie dat je in jas en das moet verschijnen. De dresscode balanceert in het midden tussen deze twee uitersten van het spectrum. Wél is smart casual de perfecte vorm van zelfexpressie waar door middel van kleding, draagcomfort, stijl en persoonlijke smaak allemaal samen komen.

Om het eenvoudig voor je te maken zullen we de verschillende onderdelen van een smart casual outfit opsplitsen om vervolgens te bekijken hoe ze als totaalplaatje samenkomen. Mocht je er na het lezen nog niet uitkomen, dan ben je van harte welkom in onze winkels voor een stukje advies op maat.

Begin met het perfecte smart casual colbert

Bij de smart casual dresscode blijft je nette pak dus in de kast hangen en maakt deze plaats voor een sportief, informeel colbert. Er zijn weinig colberts ongeschikt voor deze dresscode, maar een makkelijke vuistregel om te onthouden is dat het jasje van een grove en matte stof moet zijn.

Niet eerder een smart casual outfit samengesteld? Ga dan voor een donkerblauwe blazer, want dat is het duizenddingendoekje van de herenmode. Kies voor een variant met opgestikte zakken en een structuur in de stof, zoals deze van Eduard Dressler.

Een goed alternatief is het jersey jasje, die het draagcomfort van een sweater combineert met de vorm en look van een colbert. Stap je auto in en mik hem gewoon op de achterbank, eenmaal op locatie is hij ongekreukt en schiet je hem gewoon weer aan. Profuomo is bijzonder goed in dit soort exemplaren.

Smart Casual dresscode: Gids met de perfecte items

Zo creƫer je een geslaagde smart casual look voor heren

Nu zijn we aanbeland bij het kritieke punt van deze dresscode, want onder een informeel jasje kun je veel meer dragen dan het vertrouwde witte overhemd. We zullen een paar opties voor je uitlichten, want de enige regel die hier geldt is dat het totaalplaatje van je outfit een nette uitstaling moet hebben. 

1. Een smart casual overhemd
In de basis is bijna ieder informeel overhemd geschikt. Denk hierbij aan stoffen als oxford of knitted varianten. Button-down is prima, maar geen must.

2. Varieer met truien
Kleed je gerust een slagje minder formeel door de kiezen voor een ronde hals trui in een fijn brei werk

3. Zomer of winter? Kies voor een polo
Een mooie cleane polo is een prima optie. Kies op koudere dagen voor een polo lange mouw, maar als de mussen van het dak vallen gerust voor de korte variant.

4. Een verfijnde look die net een beetje leuker is? Kies voor een coltrui.
Er zijn maar weinig kleding stukken die zo veel smart casual ademen als de coltrui. Combineer een lichtgewicht exemplaar van een mooie merinowol merinowol onder een uitgesproken ruitcolbert en je gaat in minuten van aardrijkskundeleraar naar stijlicoon.

 

Smart Casual dresscode: Gids met de perfecte items

Maak je smart casual outfit af met de juiste broek

Dit onderdeel is vrij simpel en geeft je vrijheden: de smart casual dresscode vraagt om een goede chino of een nette jeans. Kies je voor de categorie jeans, opteer dan een exemplaar met weinig wassing en zonder scheuren. Broeken met scheuren zijn alleen geschikt voor in de tuin

Kies een chino als je net een slagje formeler wilt gaan, maar hou het wel bij een uni kleur of een subtiel patroon. Als je meer vrijheid zoekt, kun je dit het beste in je schoenen terug laten komen en kiezen voor een sneaker of een uitgesproken loafer.

Voor fantastische spijkerbroeken wijzen we je graag naar het assortiment van Jacob Cohën of Denham en voor chino’s kun je het beste putten uit de expertise van Mason’s of Gardeur.

Smart Casual dresscode: Gids met de perfecte items

De smart casual dresscode voor heren samengevat.

Resumé: de smart casual dresscode geeft je de mogelijkheid om informele kleding te dragen tijdens formele gelegenheden, maar geen vrijbrief. Denk na over je outfit en de boodschap die deze uit moet stralen en pas hem hier vervolgens op aan.

Je kunt een selectie van onze aanbevelingen vinden door hier te klikken

Duetz is expert in smart casual dresscode en geeft je graag advies

Nu wil jij vast ook zo’n fijne smart casual outfit, waarmee je naar het kantoor kunt gaan en ’s avonds direct door naar het restaurant of theater. 

Bij Duetz helpen we je graag om de perfecte outfit voor je samen te stellen, afgesteld op jouw wensen en voorkeuren. Dit kan heel plezierig in een van onze winkels, onder het genot van een kop koffie. Je afspraak kun je eenvoudig plannen via onze online tool.

  • iDeal
  • Visa
  • Meastro
  • Mastercard