Geplaatst op 8 november 2021

Categorie:

De man in pak in 2021: vier manieren om het pak te dragen

Er zijn maar weinig kledingstukken die zo kostbaar zijn als een goed pak. Voordat je er een gaat shoppen, loont het om de tijd te investeren en er het een en ander over te leren. Het hedendaagse pak draait namelijk om meer dan het type schoudervulling en de print. Pakken zijn in alle soorten en maten te verkrijgen. Ook krijg je te maken met dresscodes; waar je ’s avonds goed zit met een donker en gestructureerd pak, is overdag een casual kostuum met een ingetogen kleur beter op zijn plaats. We helpen je op weg met onze gids, waarin we verschillende stijlen pakken bespreken en jij kan vinden welke ‘man in pak’ stijl het best bij je past.

Een pak shoppen: de basis informatie

De meest voorkomende stijl van een pak is de tweedelige: een tweedelig pak bestaat uit een jasje en pantalon. Dat klinkt eenvoudig, maar doordat je twee dingen tegelijkertijd shopt komen er veel verschillende maten bij kijken. Vrijwel geen enkele man in pak heeft het gelukt dat hij in een standaard pak van het rek past, er zullen altijd aanpassingen door een kleermaker moeten worden gedaan zodat het pak op alle punten goed zit. Laat je tijdens de aanschaf goed adviseren, dan zul je het meeste plezier uit je aanwinst halen. Experimenteer met je basis pak niet te veel met kleur; ga voor een goede blauw of grijstint. Meer tips voor het shoppen van een pak vind je in onze blog hier over.

Stijl 1. Kies ook bij je casual outfits voor een pak

Wil je ook op casual gelegenheden scherp gekleed voor de dag komen? Dan kun je als man in pak het best een informeel pak combineren met een basic ronde hals trui en effen sneakers. Perfect voor evenementen als diners of informele bruiloften (en alles waar je niet zeker van de dresscode bent, maar wel goed voor de dag wil komen). Voor gelegenheden bij daglicht kies je voor lichte kleuren als beige en groen, wanneer het donker wordt kleurt je pak mee. Het geheim van een goed informeel pak zit hem in de stof van het pak; kies in plaats van wol voor stretchy stoffen zoals deze van Floris Duetz.

De man in pak in 2021: vier manieren om het pak te dragen

Stijl 2. Aanrader: combineer je pak met een coltrui

Een coltrui is de ultieme truc om eenvoudig een stijlvolle man in pak outfit te combineren. Het ziet er formeler uit dan een open geknoopt overhemd en zorgt ervoor dat je zonder te veel nadenkwerk een elegante outfit combineert. Ton-sur-ton (bijvoorbeeld een blauw pak met een blauwe col) is de makkelijkste manier, maar de look werkt ook bijzonder goed wanneer je een lichter gekleurde coltrui (beige of taupe) onder een donkergekleurd pak draagt. Vervang je nette stappers voor net iets informele schoenen als brogues of Chelsea boots en je bent klaar!

De man in pak in 2021: vier manieren om het pak te dragen

Stijl 3. Maak slimme combinaties met je pak

De initiële investering in een pak betaalt zich eenvoudig terug wanneer je slimme combinaties maakt met je pak. Naast het pak in vol ornaat te dragen kun je het colbert ook eenvoudig smart-casual combineren met een spijkerbroek. De pantalon draag je bijvoorbeeld op vrijdag met de in stijl 1 benoemde ronde hals trui. Zo voeg je niet alleen een pak aan je garderobe toe, maar biedt dit pak je een breed scala opties waarmee jij voor iedere gelegenheid de juiste outfit uit de kast kan toveren.

De man in pak in 2021: vier manieren om het pak te dragen

Stijl 4. Tijdloos is een man in pak

Allemaal leuk en aardig, die moderne interpretaties van het pak, maar er zijn natuurlijk dagen dat je het pak in zijn volle glorie wil dragen: met overhemd, stropdas en een set nette schoenen. Dat is waar de man in pak het best tot zijn recht komt. Dit kan omdat je hoge ogen wil gooien bij je belangrijke business meetings of omdat je in een prachtig maatpak met je partner bij het altaar wil staan. Marineblauwe pakken zijn het meest veelzijdig, doordat ze goed passen bij de meeste kleuren schoenen en shirts. Ze zijn zelfs zo veelzijdig, dat als je maar één pak in welke kleur dan ook zou moeten kopen; het een mooie diep donkerblauwe zou moeten zijn.


Meer tips voor het shoppen van een pak vind je in het artikel ‘Een pak kopen? Lees deze tips’.

De man in pak in 2021: vier manieren om het pak te dragen
  • iDeal
  • Visa
  • Meastro
  • Mastercard